martedì 26 febbraio 2013

/bakłażanowa pasta.

bakłażanowa pasta!



wynajdzij w lodówce:


  • bakłażan
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • kumin, sól, czerwona papryka ostra, sok z cytryny, świeże oregano

bakłażana przekrajamy na pół, układamy na blasze na papierze do pieczenia skórką do dołu, smarujemy oliwą i posypujemy solą. pieczemy w piekarniku korzystając z opcji grillowania przez godzinę w 200 stopniach. środek bakłażana powinien zrobić się ciemnobrązowy, a miąższ miękki. oczywiście pamiętamy, ze czas pieczenia zależy od piekarnika i temperatury.



upieczonego bakłażana trzeba wystudzić, a następnie wybrać łyżką miąższ (bez przypalonej skórki) na durszlak i odczekać, aż okapie, by pozbyć się nadmiaru soku. przekładamy miąższ do garnka, dodajemy czosnek, przyprawy i blendujemy! (: smacznego!

100g = 70 kcal

3 commenti: