venerdì 25 gennaio 2013

/w roli głównej - owsianka z rodzynkami i cynamonem.

Piątek powinien być wymarzonym dniem końca tygodnia. Nie jest. O piętnastej już szykuje się na mnie egzamin z praktycznej nauki języka angielskiego. Brzmi przerażająco? Zapełnijmy go zatem owsianką z rodzynkami i cynamonem! To zawsze pomaga. (:


Przepis podstawowy
  • 50 g otrębów
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka (dla dietujących oczywiście mleko 0,5%)
  • szczypta soli
Dodatki
  • łyżeczka miodu
  • 20g rodzynków
  • cynamon
Jak robimy? Otręby zalewamy w rondelu wodą i czekamy, aż trochę napęcznieją. Standardowo zajmuje im to minimum 15 minut. Później dolewamy do niech mleko i stawiamy na gazie. Od czasu do czasu mieszamy, żeby owsianka się nam nie przypaliła. Dodajemy szczyptę soli, cynamon (tyle ile lubimy), łyżeczkę miodu i rodzynki. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, żeby zgęstniała, a później szamamy. (:

100g = 103 kcal





 Panowie i Panie, którzy nie muszą dietować! Proszę sobie tam tych rodzynek i miodu więcej dodać. (; W tej wersji jest ich mało, bo to jest wersja dla dietujących - co jak co, ale są to składniki z całej tej owsianki najbardziej kaloryczne.

Nessun commento:

Posta un commento