lunedì 31 dicembre 2012

/ślimaczki z pesto lub cynamonowe.

panie i panowie, mega prosty przepis na pycha przekąskę.



CIASTO
  • 400 gram mąki
  • 15 gram drożdży 
  • 3/4 szklanki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody - jak będzie za mało to można później po troszeczku dolać
  • 1,5 płaskich łyżeczek soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oregano (jeśli ktoś ma ochotę. ja zawsze mam!)
  • 4 łyżki oliwy
FARSZ
  • jeśli na słono: pesto 
  • jeśli na słodko: serek mascarpone, cynamon, cukier
DO DZIEŁA!

Wszystkie składniki na ciasto (prócz oliwy) dokładnie wyrabiamy ręcami, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę. Po godzinie bierzemy nasz drożdżowy placek, rozwałkowujemy go, żeby był cieniutki (no bez przesady!) i smarujemy go pesto lub serkiem mascarpone, który sypiemy cynamonem i cukrem. Całość zawijamy w roladkę. Bierzemy nóż i kroimy roladkę w poprzek tworząc ślimaczki. Ślimaczki buch na papier do pieczenia i z blachą do pieca. 20 minut w 230 stopniach powinno wystarczyć, choć ja to zawsze robię na oko i po prostu zaglądam, jak ślimaczki wyglądają od dołu. Buon appetito! (:

Nessun commento:

Posta un commento