lunedì 31 dicembre 2012

/hummus.

Hummus - pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.


SKŁADNIKI

  • 200 g ciecierzycy konserwowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

CO ROBIEMY? To proste, wszystkie składniki wrzucamy do garnka i blendujemy, jeśli masa jest za sucha dodajemy oliwy lub wody (jako że jestem na diecie z oliwą muszę uważać i dolewam po prostu wody, choć najchętniej ułożyłabym hummus na talerzu jak tatar i do środka wlałabym oliwę! mmmm! pomarzyć mogę, c'nie?). Tak uzyskaną pastę wcinamy z chlebem, chlebkiem pita, z kawałkiem tortilli - z czym dusza zapragnie! boun appetito! (:

Nessun commento:

Posta un commento