domenica 11 agosto 2013

/szarlotka się sypie!

szarlotka się sypie!
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka pokrojone z talarki - dwa kilogramy
  • rodzynki
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • kostka masła

1. wysmarować formę odrobinką masła.
2. do miski wsypać cukier, mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. połową tej masy wypełnić równomiernie formę.
3. obrać jabłka i pokroić w talarki. wyciąć chrzęszczące środki.
4. układać jabłka w formie warstwowo, dobrze dociskając je do znajdującej się tam masy.
5. każdą warstwę jabłek posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym.
6. wierzchnią warstwę jabłek posypać pozostałą w misce masą.
7. na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło.
8. piec 50 minut w 180 stopniach.
9. sami-wiecie-co! (:




Nessun commento:

Posta un commento