lista zakupów
- dwa ziemniaki
- puszka groszku
- duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- około 1,5 łyżeczki imbiru i pół łyżeczki kuminu
- pieprz cytrynowy
- pietruszka
- sól
- oliwa
- 3 kubki bulionu
kilka prostych kroków
- w garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, gdy się zeszklą dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. dolewamy chochlę bulionu, dodajemy imbir i kumin i całość przykrywamy pokrywką i dusimy około 5-10 minut.
- dolewamy resztę bulionu i dodajemy odsączony groszek. gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, czyli około 15 minut.
- blendujemy zupę na gęsty krem.
- doprawiamy solą, imbirem, kuminem i pieprzem do smaku.
- doprowadzamy do zagotowania i zupa jest gotowa. (:
- pięknie się prezentuje posypana pietruszką i pieprzem cytrynowym. (:
Nessun commento:
Posta un commento