lunedì 11 marzo 2013

/groszkowa zupa krem.

groszkowa zupa krem.

lista zakupów
  • dwa ziemniaki
  • puszka groszku
  • duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • około 1,5 łyżeczki imbiru i pół łyżeczki kuminu
  • pieprz cytrynowy
  • pietruszka
  • sól
  • oliwa
  • 3 kubki bulionu

kilka prostych kroków


  1. w garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, gdy się zeszklą dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. dolewamy chochlę bulionu, dodajemy imbir i kumin i całość przykrywamy pokrywką i dusimy około 5-10 minut.
  2. dolewamy resztę bulionu i dodajemy odsączony groszek. gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, czyli około 15 minut.
  3. blendujemy zupę na gęsty krem.
  4. doprawiamy solą, imbirem, kuminem i pieprzem do smaku.
  5. doprowadzamy do zagotowania i zupa jest gotowa. (:
  6. pięknie się prezentuje posypana pietruszką i pieprzem cytrynowym. (:
100 g = 31 kcal



Nessun commento:

Posta un commento