- 1,5 kg pomidorów
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki ostrego sosu chilli
- 2 łyżki bazylii
- łyżeczka soli
pomidory obieramy ze skórki i kroimy. wkładamy do rondla i mieszamy z pozostałymi składnikami. gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje, a jej objętość zredukuje się o połowę (30 minut). zmniejszamy ogień i gotujemy (15 minut). ładujemy do słoiczków, zakręcamy. słoiczki pasteryzujemy. czyli! do garnka wstawiamy słoiki, wlewamy wodę, tak aby jej poziom znajdował się trzy centymetry poniżej zakrętki najniższego słoika, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez jakieś 15 minut. zdejmujemy z ognia i ustawiamy na ścierce kuchennej do góry dnem. zostawiamy je tak na 24 godziny. zapominamy o nich i wcinamy zimą. (:
Nessun commento:
Posta un commento