domenica 15 settembre 2013

/wanilia, czekolada, orzechy? pierogi!

/wanilia, czekolada, orzechy? pierogi!

na ciasto

  • dwie szklanki mąki
  • 3/4 szklanki przegotowanej i jeszcze ciepłej wody
  • szczypta soli
  • czubata łyżka kakao

farsz
  • twarożek waniliowy z rodzynkami ze sklepu, który widać z balkonu

dodatki

  • jogurt orzechowy z tegoż samego sklepu
  • posypka czekoladowa

łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy. trochę to potrwa, ale warto się do tego przyłożyć, żeby ciasto było elastyczne i dobrze się je rozwałkowywało. następnie posypujemy blat mąką, wałkujemy ciasto, szklanką wycinamy krążki i nakładamy twarożkowy farsz. pierogi wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody i dajemy im na kąpiel w garnku około siedmiu minut. wyławiamy je, zrzucamy na talerz, polewamy jogurtem orzechowym, okraszamy posypką i pochłaniamy. uwaga! oprócz pełnego brzucha, mamy na twarzy wyraz zachwytu jak z reklamy. (:

zdjęć nie mamy. przepraszamy, pierogi były tak pyszne, że aparat został zapomniamy gdzieś w kącie i zarejestrował jedynie om-nom-nom! ale dowody dla niedowiarków mamy, pierogi aktualnie znajdują się gdzieś tutaj:


(:

5 commenti: