domenica 12 gennaio 2014

/brzoskwiniowe crumble.

/brzoskwiniowe crumble.



  • brzoskwinie
  • rodzynki
  • migdały pokrojone w słupki
  • cynamon
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki mąki
  • ćwierć szklanki płatków owsianych
  • łyżka otrębów gryczanych
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • maaaaasło! kocham masło, więc w mojej wersji było go duuuuużo!

kokilki natłuszczamy masłem. kroimy brzoskwinie i połowę z nich wrzucamy do kokilek. posupujemy odrobiną rodzynek, migdałami i cynamonem do smaku. ten krok możemy w ogóle pominąć, ale ja sobie tak wymarzyłam. (: przykrywamy resztą brzoskwiń. rozpoczynamy kruszonkę. w misce mieszamy cukier, mąkę, płatki, otręby, cukier waniliowy i miękkie masło. całość zagniatamy palcami tak, by powstały grudki. najlepiej dać mniej masła i później stopniowo je dodawać. spoko, wyczujecie, ile ma być. jak jest sucha masa to kruszonki nie będzie, ma się zbijać w grudki. no i jak lubicie masło, to wiadomo... nie żałujcie! wstawiamy do piekarnika. nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy pół godziny. jest moc! (:

ps. mamooo, dzięki za kokilki!










domenica 5 gennaio 2014

/pieczarka i groszek do gara!

/pieczarka i groszek do gara!




  • 250 g pieczarek
  • puszka groszku i 2 łyżki zalewy
  • 4 plastry suszonych pomidorów i łyżka zalewy
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki ziół prowansalskich
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z solą i pieprzem na oliwie. dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i zioła prowansalskie. podsmażamy. przykywamy pokrywką i dusimy przez około pięć minut. kroimy w kostkę pomidory i wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę zalewy. dodajemy zalewę groszkową i gorszek. dorzucamy koncentrat pomidorowy. mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. o jaaaakie! (: